Updates

Jaar van het glas

We kijken door het raam, we staan voor de spiegel, doen het licht aan en zetten onze bril op, we drinken een glas, kijken op onze gsm, versturen een e-mail via glasvezelkabel door het wereldwijde web… Glas is vandaag overal aanwezig, zo transparant dat het onzichtbaar wordt, terwijl het 5000 jaar geleden als alchemistische edelsteen waardevoller was dan goud.

De Verenigde Naties hebben 2022 uitgeroepen tot ‘International Year of Glass‘. Onze regio is een hoofdrolspeler bij de ontginningen van zand en de productie van glas. Bovendien valt er nog veel te vieren dit jaar: wereldspeler zandontginner Sibelco bestaat 150 jaar, de vlakglasproducent AGC Mol blaast 100 kaarsjes uit, 25 jaar geleden werd `t Kristallijn geopend en GlazenHuis viert zijn 15e verjaardag.

De duotentoonstelling ‘Jaar van het glas’ viert de essentiële rol van glas in onze samenleving. In ’t Kristallijn blikken we terug op het ontstaan van de Kempense zand- en glasindustrie. In De Vryheyt langs Glazenhuis tonen we de ontwikkelingen in glas die we vandaag niet meer kunnen wegdenken.

’t Kristallijn, Mol

Gratis te bezoeken:

  • Weekend van 11 en 12 juni van 14-17 uur
  • Weekend van 18 en 19 juni van 14-17 uur

De Vryheyt, Lommel

Gratis te bezoeken:

  • 25 juni tot 9 oktober van 10-17 uur